3 belangrijke dingen om te checken voor je bezoek aan een kinderopvang

In je zoektocht naar een leuk kinderdagverblijf in Groningen voor jouw kind is een rondleiding onmisbaar. Sterker nog; als je op meer dan één kinderdagverblijf gaat kijken, valt er wat te kiezen en kun je beter afwegen wat het beste bij jou en je kindje past. Voordat je een kijkje gaat nemen bij één of meerdere opvanglocaties, is het verstandig om een aantal dingen te checken. Zo kom je goed beslagen ten ijs en weet je zeker dat de rondleiding niet voor niks is. Goed nieuws: de belangrijkste 3 dingen check je gewoon thuis vanuit je luie stoel! Kopje koffie erbij en googlen maar.

1. Is de kinderopvang waar je wilt kijken opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang?

In het Landelijk Register Kinderopvang zijn alle kinderopvangcentra en gastouderlocaties geregistreerd die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Dit register heeft als doel de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang continu te controleren en te beschermen. De opvangorganisaties die in het LRK zijn opgenomen worden dan ook jaarlijks gecontroleerd door de GGD. Tijdens deze inspecties wordt gekeken of de opvangorganisatie aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoen, en de bevindingen worden openbaar gemaakt middels een inspectierapport. Staat de kinderopvang waar jij een rondleiding gepland hebt niet in het LRK geregistreerd? Dan betekent dit dat de opvang niet structureel gecontroleerd wordt en dat de kwaliteit van de opvang dus niet gegarandeerd is. Om deze reden kun je voor deze opvang ook geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Op de site van het Landelijk Register Kinderopvang kun je controleren of de opvang van jouw keuze geregistreerd staat.

“Voldoet de opvang aan alle eisen?”

2. Kun je de laatste inspectierapporten inzien, en zijn deze positief?

Zoals je net hebt kunnen lezen wordt elke kinderopvang die geregistreerd staat in het LRK jaarlijks gecontroleerd door de GGD. De inspectierapporten die naar aanleiding van zo’n controle geschreven worden, zijn voor iedereen in te zien. Hierin valt te lezen hoe de opvang op verschillende onderdelen van de inspectie heeft gescoord, of er onderdelen niet in orde waren en of er misschien zelfs een handhavingsbeleid is toegepast. In dat laatste geval voldoet de opvang niet aan alle eisen, en heeft de organisatie een bepaalde periode de tijd gekregen om orde op zaken te stellen. Als bij een tweede inspectie opnieuw blijkt dat niet aan de wettelijke eisen voor kinderopvang wordt voldaan, wordt de opvang niet langer opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. Best interessant dus om de inspectierapporten van het kinderdagverblijf bij jou in de buurt eens in te zien. Voldoet de opvang aan alle eisen? De inspectierapporten kunnen in ieder geval via de site van het Landelijk Register Kinderopvang ingezien worden, maar kijk ook eens of de rapporten op de website van het kinderdagverblijf te vinden zijn. Een goed kinderdagverblijf laat met trots de rapporten zien en zal ze zeker op de website publiceren.

3. Wat ontdek je via de website en social media kanalen van de opvang?

Bekijk voordat je een kijkje gaat nemen bij het kinderdagverblijf of de BSO zeker eens de website van de opvang. Vaak kun je hier al wat informatie vinden over bijvoorbeeld de verschillende contracten en het pedagogisch beleid dat gevoerd wordt. Wie weet brengt het vragen naar voren die je straks tijdens de rondleiding kunt stellen. Bovendien geeft de website je alvast een eerste indruk van de klantgerichtheid van de opvang. Voor veel ouders is internet tegenwoordig de eerste bron van informatie, vooral als je ‘s avonds op de bank zit en je opeens een vraag over de opvang te binnen schiet. Kun je dan terecht op de website? Is er bijvoorbeeld een pagina met veelgestelde vragen te vinden, of een chatfunctie waar je een vraag achter kunt laten? De informatievoorziening op de website zegt veel over de manier van communiceren van de opvang en de transparantie in het gevoerde beleid. Hoe minder informatie, hoe meer er te gissen valt.

Bekijk daarnaast ook eens Facebook en Instagram, is de opvang daar actief? Wat voor soort updates tref je daar? Geven de foto’s een leuk en gevarieerd beeld van hoe het er aan toe gaat op de opvang, en welke activiteiten en uitjes er ondernomen worden? De social media kanalen bieden je vaak alvast een kijkje in de keuken voordat je nog maar een voet over de drempel hebt gezet!

Genoeg gelezen nu, tijd voor het echte werk: op bezoek bij een kinderdagverblijf bij jou in de buurt! Wil je je nog verder voorbereiden, lees dan ook eens ons blog ‘10 vragen om te stellen aan een kinderopvang‘, of download het gratis e-book Stappenplan kinderopvang kiezen. Veel plezier!

Hoe heb jij je bezoek aan een kinderopvang voorbereid? Laat het ons weten in een reactie! 

Locaties kinderopvang Monkey Donky

MonkeyDonky

MonkeyDonky

Monkey Donky Speelhuis biedt al meer dan 25 jaar kinderopvang in de stad Groningen. Je kunt je voorstellen dat we in al die jaren heel wat kennis, ervaring en expertise hebben opgedaan 😊. En die delen we graag met jou! Onze enthousiaste pedagogisch medewerkers vertellen je in onze blogs alles dat je wilt weten over jouw opgroeiende kind, over de kinderopvang, over opvoeding en allerlei andere kind-gerelateerde onderwerpen. Van zindelijkheidstraining tot buitenspelen en van de eerste opvangdag tot trakteren: we nemen je graag mee in de kinderwereld die wij zo goed kennen! Meer over Monkey Donky

Laat een reactie achter

 
Over het Monkey Donky Blog
Op onze blog verschijnen regelmatig interessante en leuke artikelen over alles wat met kinderen, opvoeding, gezondheid en ouders te maken heeft.
Lees je mee?